E-ticaret Sitesi için Nasıl SEO yapılmalıdır?

Web sitelerinin en çok ziyaretçi kazandığı yerler hiç şüphesiz arama motorlarıdır. Arama motorlarından gelen trafik birçok sitenin trafiğinin büyük bölümünü oluşturmaktadır. Finansal olarak ayakta kalmak için çok ziyaretçiye ihtiyaç duyan e-ticaret siteleri de hiç şüphesiz arama motorlarından gelen trafikle yatırımın geri dönüşünü almaktadırlar. Ama bilinen bir gerçekdir ki arama motorlarından çok daha fazla ziyaretçi alabilmek için özel yöntemler kullanılmalıdır. Çünkü Google gibi arama motorlarını kullanan kişiler genelde 2. sayfaya bile çok az geçmektedirler. Dolayısıyla bir e-ticaret sitesinin ister tek başına ister ürün sayfaları olarak olsun her sayfasının arama motorlarında ilk sayfada çıkması çok önemlidir. Bu, siteye ziyaretçi kazandırır ve satışların artmasını sağlar. Peki, bir e-ticaret sitesine arama motorlarından nasıl daha fazla ziyaretçi gelir? İşte bunu sağlayan arama motoru optimizasyonu yani SEO’dur.

SEO ile Ziyaretçi Sayınızı Artırın

SEO yöntemlerini kullanarak ister ürün sayfaları isterseniz de ana sayfayı arama motorlarında ilk sayfada çıkarabilirsiniz. Ama bu süreç meşakkatli ve titiz çalışma gerektiren bir konudur. Bununla ilgili profesyonel destek almak ilk aşamada düşünülmese de bir yerden sonra şart olmaktadır. Çünkü rekabetin yoğun olduğu anahtar kelimelerde ilk sayfaya çıkmak profesyonel destek olmadan biraz zor gerçekleştirmektedir. Peki, profesyonel SEO desteği için ilk aşamada yeterli bütçeniz yoksa ne yapmalısınız? Bu yazımızda basit bir şekilde sitenize ve ürünlerinize SEO nasıl yapacağınızı anlatacağız.

E-ticaret Sitesi İçin SEO Yöntemleri

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, istisnasız her sayfa için SEO yapmak zorundasınız. SEO iki aşamalı bir işlemdir. İlk aşamasında kendi siteniz içerisinde SEO yöntemlerini kullanarak çalışma gerçekleştirirsiniz, ikinci aşamasında ise site dışından yönlendirme linkleri oluşturur veya oluşmasına çalışırsınız. İlk aşamayı yapmadan ikinci aşamayı yapmak dönüş getirmeyeceği gibi bu süreci ilk aşamada bırakmak da sonuç vermeyecektir. Bunun için birkaç basit yöntemi anlatmak gerekirse;
1- Anahtar Kelime Seçimi
E-ticaret sitenizin her sayfasına SEO yapmalısınız. Bunu gerçekleştirirken şunlara dikkat edeceksiniz. Her sayfanın bir anahtar kelimesi olacak. Ana sayfa ise web sitenizin adını, ürün sayfası ise ürünü anahtar kelime olarak kullanabilirsiniz.
2- Başlık Oluşturma
Anahtar kelimeyi seçtikten sonra başlığı, yeterli uzunlukta olacak ve sitenizin adını ve ilgili sayfanın anahtar kelimesini içerecek şekilde oluşturacaksınız. Böylelikle arama motorlarında çıkacak sonuçlarda sitenizin görülmesini ve tık almasını sağlayacaksınız.
3- Sayfanızın Açıklamasını Ekleme
Sayfanızın açıklamasını, 160 karakteri geçmeyecek ve içerisinde ilgili anahtarı barındıracak şekilde oluşturacaksınız.
4- Sayfanızın İçeriğini Yazma
Her sayfanızda en az 300 kelimelik bir açıklama kısmı olmalıdır ve bu açıklama kısmında anahtar kelime ve destekleyici anahtar kelimeler belirli oranlarda kullanılmalıdır. Çünkü arama motorları, içeriği olmayan sayfalara kullanıcılarını düşünerek ziyaretçi göndermeyeceklerdir. Bu bakımdan, ürün ise ürünü, kategori ise kategoriyi en iyi açıklayacak şekilde bir metin hazırlamanız şarttır.
5- Görsel Ekleme
Sayfalarınızda, sayfanızın içeriğini destekleyen en az bir adet görsel bulundurmak zorundasınız.
6- Linkleme Yapma
Sayfalarınızda, başka sayfaya link çıkışı olmak zorundadır. Bu kategori sayfası olabileceği gibi ilgili ürünler sayfası da olabilir. Basit bir şekilde anlatmaya çalıştığımız bu yöntemleri kullanarak sayfalarınızın SEO çalışmasını yapabilirsiniz. Sayfalarınıza SEO yaptıktan sonra backlink için çalışabilir ve site dışı SEO’yu gerçekleştirebilirsiniz.

Site dışı SEO da site içi SEO kadar önemlidir. Bu durumda başlangıç olarak basit bir SEO çalışmasını tamamlayabilir ve ziyaretçi alabilirsiniz. SEO ihmale gelmeyecek bir konudur. Doğru bir şekilde yapacağınız SEO ziyaretçi sayınızı artıracağı gibi yanlış yapılan veya hiç yapılmayan SEO da ziyaretçi sayısını düşürecektir.