E-Ticaret Sitelerinde SEO Uyumlu Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?

Bir e-ticaret kullanıcısının karar alma mekanizmasına olumlu etki edebilmek için çok yönlü bir çalışmaya ihtiyaç var. Bu çalışmayı bir çarka benzetecek olursak ürün açıklamalarının bu tabloda bir “dişli” olduğu sonucuna varabiliriz.

Ürün açıklamaları; kullanıcıyı ürün sayfasına çekebilmek, sayfada tutabilmek ve satın almaya yönlendirebilmek için son derece gereklidir. Ürün açıklamalarını doğru bir şekilde kullanabilmek de bu gerekliliğin ikinci bölümü olarak değerlendirilebilir.

Birçok e-ticaret sitesinde ürün açıklamalarının XML üzerinden hazır bir şekilde kullanıldığı görülüyor. Bu durum e-ticaret siteleri için ciddi bir handikap. Kopya içeriklerin arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından negatif bir etki yarattığı basit bir gerçek. Bir e-ticaret sitesinde dönüşüm oranını artırabilmek için ürün açıklamalarını optimum seviyede kullanmak gerekiyor.

Ürün açıklamaları ile katma değer yaratmak

Ürün sayfalarında bir katma değer yaratabilmek için belli kriterleri öncelemek son derece önemli. Bu kriterler;

  • Ürünün hedef kitlesi
  • Ürünün hikayesi ve zaman içerisindeki gelişimi
  • Ürüne dair teknik özellikler
  • Ürünün nasıl kullanılacağı ve kullanım alanları
  • Ürünü muadillerinden ayıran noktalar

Bir ürün sayfasının yazılı ve görsel içeriğini oluştururken yukarıdaki kriterleri dikkate almak olumlu sonuçlar verebilir.

Başarılı ürün açıklamaları oluşturmanın bazı püf noktaları bulunuyor. E-ticaret kullanıcısını satın alma aşamasına yönlendirebilmek bu püf noktalardan yararlanarak dönüşüm oranlarına ciddi bir katkı sağlanabilir.

Ürün özelliklerini tekilleştirin

 

Kullanıcılar için hangi ürünü satışa sunduğunuz tek başına yeterli olmayabilir. O ürünü nasıl sattığınız da karar alma süreçleri açısından önemlidir.

Bir ürün birden fazla e-ticaret sitesinde yer alabilir. İşte ürün açıklamaları tam olarak bu noktada devreye giriyor. Özgün, detaylı ve bilgilendirici bir açıklama sitenizi bir adım öne çıkarabilir.

Ürüne dair bilgileri, özellikleri ve ürünün hikayesini yeni bir ürünü satışa çıkarıyor gibi ele alarak ziyaretçilerin satın alma sinyallerine olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Ürün hakkında bir metin ekleyin

 Ürün sayfasını kullanıcı odaklı bir hale getirebilmek için ürüne dair bir metin oluşturmak ikinci bir adım olarak sıralanıyor. Bu içeriği hazırlarken bir hedef kitle analizi ve anahtar kelime araştırması yaparak sayfanın SEO açısından değerli bir hale gelmesi sağlanabilir. Anahtar kelimeleri belirlerken kullanıcıların arama niyetini göz önünde bulundurmalı ve satın alma/araştırma niyetlerine göre bir içerik hazırlamalısınız.

Ürün içeriğini oluştururken sade, anlaşılabilir ve bilgilendirici cümleler kullanmak etkili sonuçlar verebilir. Özellikle içeriğin sonunda bir “call to action” cümlesi de satışlarınız açısından pozitif sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

Teslimat ve iade seçeneklerini belirtin

Ürün sayfanızın yapısına göre değişebilen bu durum, e-ticaret siteleri için bir zorunluluk olarak değerlendirilmeli. Teslimat, iade seçeneği ve taksit bilgisi vb. detaylar, ziyaretçiler açısından en az ürün açıklaması kadar önemli.