E-ticaret Siteleri İçin Blog Stratejileri

Günümüzde birçok kişi e-ticaret alanında girişim yapmak istiyor fakat yolun başında pes edenler, başlangıçta maliyeti görüp bırakanlar ve girişimi gerçekleştirdikten sonra kalıcı olamayanların ortak bir hatası bulunmaktadır. E-ticaret sitesi kurmak tek başına yeterli olmayacaktır. E-ticaret girişiminin başarılı olabilmesi için birçok süreç bulunmaktadır.

Bunlardan birisi de içerik pazarlamasıdır. E-ticaret sitesi kurmak başlı başına zor bir çalışmanın sonucuyken, bu çalışmanın kalıcı olmasını sağlamak da bir o kadar zor olmaktadır. İşte bu zorluğu aşmak için sürece dahil edilecek olan içerik pazarlaması, genel anlamıyla sosyal medya çalışması, başarıya giden yolda bir adım olacaktır. İçerik pazarlamasının en kalıcı olduğu alan ise bloglardır. Bir e-ticaret sitesi mutlaka kendisiyle alakalı bir bloga sahip olmalıdır. Çünkü, arama motorları hala güçlü birer trafik sağlayıcıdır ve blog yazıları arama motorlarının en sevdiği içeriklerdir. Peki, bir e-ticaret sitesi blog çalışmasında nasıl bir strateji izlemelidir? Şimdi, başarı sağlayacak birkaç stratejiden bahsedeceğiz

E-ticarette Blog Stratejileri

Rakip Analizi

Her e-ticaret sitesinin mutlaka bir rakibi vardır. Güçlü rakipler, genelde iyi yönetilen bir bloga sahiptirler. Bu bakımdan, rakiplerin blog stratejilerini analiz edip sonuçlara göre bir yol haritası çıkarmak faydalı olacaktır. Rakibin doğru yaptıklarını yapmak, eksiklerini tespit etmek ve eksiklere göre yeni içerik stratejileri oluşturmak gibi çalışmalara kapı aralayacak olan rakip analizi ile içerik pazarlamasının en etkili aracı olan blogu en iyi şekilde kullanıp yeni müşteriler elde etmek mümkün olacaktır.

Başarılı bir blog stratejisinde düzenli içerik oluşturmak, stratejinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Düzenli içerik paylaşımı ve belirli konulara göre bir döngü içerisinde olmak zamanla arama motorlarında yükselmeye ve ziyaretçi sayısının artmasına imkan tanıyacaktır. Bloga gelen ziyaretçiler, siteye yapılacak yönlendirmelerle birer müşteri adayına dönüşecek ve bir kısmı da satın alma yaparak müşteri pozisyonuna girecektir. Düzenli içerik oluşturmak için de bir sonraki stratejimizi okuyabilirsiniz.

İçerik Planı Yapmak

Sosyal medyanın her alanında olduğu gibi blogda da içerik planı yapmak ve bu içerikleri belirli bir takvime göre paylaşmak gerekmektedir. Blogun en önemli adımlarından birisi olan içerik planı, birçok başlık altında sıralanan konulara göre belirli zaman dilimlerinde paylaşım yapmaya dayanmaktadır. Bunun için, e-ticaret sitesinde en çok satılan ürünlerle ilgili tanıtım yazıları, niş bir alanda satış yapılıyorsa o alanla ilgili gerekli bilgiler, yeni çıkan ürünlerle ilgili duyurular, nasıl kullanılır içerikleri oluşturmak iyi fikir olabilir.

Yeni Trendlere Uyum

Sosyal medyada içerik sürekli olarak evrim geçirmektedir. Metin tabanlı içerikler bloglarda hala güçlerini korurken sosyal medyada ağırlık merkezi sürekli değişmektedir. Tabii ki bu bloglara da sirayet etmektedir. Blog yazılarını yeni trendlere göre zenginleştirmek, iyi bir blog yönetimi için önemli bir strateji olacaktır.

Örneğin, bir ürünle ilgili tanıtım yazısına o ürünle ilgili tanıtım videosu eklemek, günümüz video ağırlıklı sosyal medya trendine uyum sağlamak anlamına gelir. Blog içeriklerinde, yazıyı ziyaret edenleri sayfada daha fazla tutacak materyaller sayesinde hem okunma artacak, hem sitede kalma süresi yükselecek, hem de seo anlamında artı puan kazanılacaktır. Ayrıca, ziyaretçinin siteye geçiş yapması da olası bir sonuç haline gelebilecektir.

Sponsorlu Yazılar

Blog stratejisi kurarken sitenin kendisi ile sınırlı kalmak, seo açısından uzun vadeli sonuç almayı getirecektir. Bu bakımdan, içerik stratejisinde üretilen içeriklerin bir kısmını, konuyla alakalı sitelere sponsorlu olarak yayınlatmak seo açısından oldukça fayda sağlayacaktır. Backlink almak başta olmak üzere, o sitenin kitlesine de ulaşmak anlamına gelen sponsorlu yazıları bir blog stratejisinde mutlaka değerlendirmek gerekmektedir.

Konuk Yazarlar

Kurumsal blogları takip edenler bilirler ki, blogda, blogun editörünün dışında, konuyla alakalı kişilerin yazıları da yayınlanabilmektedir. Konuk yazar olarak gelen bu kişiler bilgi birikimlerini yazılarda paylaşarak hem siteye değerli bir içerik bırakmaktadırlar hem de kitlelerini siteye ziyaretçi olarak çekmektedirler. Hatta, bunu düzenli hale getirerek de blogun ziyaretçi sayısını artırmak mümkün. İyi bir blog yönetiminde konuk yazar stratejisi her zaman başarılı sonuçlar veren ve büyük katkı sağlayan bir strateji olmuştur.

Her e-ticaret sitesi kendisine ait bir bloga mutlaka sahip olmalıdır. Çünkü iyi bir blog yazısının ömrü en az 2 senedir. Dolaylı olarak e-ticaret sitesine müşteri toparlayan bloglar, e-ticaret sürecinin tartışılmaz konularından birisidir.