E-Ticarette Podcast İçeriği Üretmenin İpuçları

Podcastler, internet dünyasının yükselen içerik trendi olarak son yıllarda daha fazla öne çıkmaya başladı. Yurtdışı verilere baktığımızda başta ABD olmak üzere Kanada ve Avustralya’da milyonlarca podcast dinleyicisi olduğundan bahsedebilmek mümkün. Ancak Türkiye özelindeki istatistikler bu eğilimin henüz yeterince olgunlaşmadığını gösteriyor.

Podiolab tarafından yakın bir tarihte gerçekleştirilen “Podcast Dinleme Alışkanlıkları Anketi” Türkiye’deki podcast dinleyicilerine dair önemli veriler sunuyor. 12 yaş üzerindeki kullanıcıların katılımıyla hazırlanan ankete göre; katılımcıların yalnızca  %34,2’si son 1-3 sene aralığında belirli aralıklarla podcast dinliyor. Bu %34.2’lik kesimin yarısı ise yeni bir bilgi edinebilmek amacıyla dinlediğini kaydediyor.

Bu istatistikler podcast içeriğine yönelik ciddi bir potansiyelin habercisi olarak değerlendirilebilir. İçerik üreticilerinin yanı sıra reklam verenler açısından da önemli bir tüketici varlığından söz edebilmek mümkün. Tabloya baktığımızda bu sesli içerik formatının e-ticaret faaliyetleri açısından kullanılabilir bir alan olduğunu değerlendiriyoruz.

Podcast yayınları e-ticaret açısından iki farklı hedef kitle için değerlendirilebilir.

  • E-ticaret girişimcileri
  • Marka ya da işletmeniz için potansiyel taşıyan müşteriler

E-ticaret ekosisteminde yeni girişimcileri bu alana yönelik olarak bilgilendirmek ve yönlendirmek uzun vadede birçok kazanım içeriyor. E-ticaret sektöründe bir başarı hikayesine sahip olan girişimcilerle yapılabilecek podcast yayınları, marka ya da işletmenizin bilinirliğini artırmaya yönelik etkili bir adım olabilir. E-ticarete yönelik söyleşiler, değerlendirmeler ve e-ticaret gündemine dair güncel yayınlar da birer ipucu olarak değerlendirilebilecek başlıklar.

Potansiyel müşterileriniz için düzenli podcast içerikleri üretmek marka bilinirliğinizi artırmanın yanı sıra müşteri sadakati açısından da bir katma değer taşıyor. Bir blog içeriği şeklinde planlayabileceğiniz bu yayınlar, marka ya da işletmenizin ilişkili olduğu sektöre yönelik söyleşi ve değerlendirmeleri içerebilir. Bu sayede henüz rekabetin düşük olduğu bu sesli içerik formatında şimdiden yerinizi alabilirsiniz.

E-ticaret alanında podcast içeriği üretirken öncelikle hedef kitlenizi belirlemek doğru bir adım olacaktır. Ardından içerik üreteceğiniz konuları belirleyerek yayınlarınıza başlayabilirsiniz. Örneklendirmek gerekirse; ofis mobilyaları alanında faaliyet gösteren bir e-ticaret siteniz varsa “ofis dekorasyonu” üzerine bir podcast hazırlamak etkili bir seçenek olabilir.